Scetka Sonicare

Težave v ustih

Karies
Karies je drugo ime za zobno gnilobo. Povzročajo ga bakterije, ki se prilepijo na površino zob. Ko se število bakterij poveča in bakterije zrastejo, se spremenijo v bel film, znan kot zobna obloga (zobni plak). Če ga ne odstranimo, začne proizvajati kisline, ki naredijo drobne luknjice v površini sklenine. Ko se luknjice povečajo, se med seboj povežejo, tako da nastane velika luknja.

Bolezni dlesni
Za vaše splošno zdravje je stanje vaših dlesni pomembnejše kot odsotnost zobne gnilobe. Zobne obloge se ne nalagajo samo tja, kjer jih z lahkoto očistimo, ampak tudi pod rob dlesni, in če jih ne odstranimo, se tkivo dlesni vname, vnetje pa se razširi. Struktura dlesni začne razpadati, med zobmi in dlesnimi pa se pojavijo špranje – parodontalni žepki. Ko se žepki poglobijo, začnejo bakterije škodovati kostem in podpornim strukturam zobovja. Za prve znake bolezni so značilne rdeče in otekle dlesni, ki med čiščenjem in nitkanjem hitro zakrvavijo. Ta stopnja se imenuje gingivitis. Znaki napredovale bolezni - parodotnalne bolezni - pa so kroničen zadah in rahlo krvaveče dlesni, ki se odmikajo od zob. Električna zobna ščetka Sonicare se je izkazala za zelo učinkovito pri odstranjevanju zobnih oblog tudi na težje dostopnih mestih, klinično pa je dokazano, da zmanjšuje gingivitis.*
* O’Beirne et al., 1996, US; Donly, 2002, US

Zobni madeži
Madeže na zobeh ali razbarvanost zob povzročajo številni dejavniki. Nekateri madeži so v zobu, povzročajo pa jih predvsem nekatera zdravila, preveč fluorida ali poškodbe zoba. Z rednim ščetkanjem jih ne moremo odstraniti, lahko pa jih prekrijemo z beljenjem, kronami ali prevlekami. Mnogokrat se madeži pojavljajo na površini zoba. Te madeže povzročajo tobak, kava, čaj in podobno, opozarjajo pa lahko tudi na slabo ustno higieno. Površina zoba, ki je nepravilno očiščena in je groba, se bo zabarvala veliko hitreje kot gladka, čista površina. Klinično je dokazano, da je električna zobna ščetka Sonicare tako učinkovita, da občutno zmanjša madeže kave, čaja in tobaka, tako da z njo dosežete bolj bele zobe že v 28 dneh. Zagotovljeno!

Implantati 
Implantat oziroma zobni vsadek je stabilen, čvrst in funkcionalen način nadomestitve enega ali več manjkajočih zob. Omogoča nadomestitev zoba, ne da bi bilo treba uporabiti sosednje zobe za nekakšno podporo. Kadar manjkata dva ali trije zobje, implantati pomenijo čvrsto sidrišče za fiksen mostiček. Zobne vsadke lahko uporabimo, tudi kadar morajo biti nadomeščeni vsi zgornji ali spodnji zobje, s čimer zagotovijo varno prileganje celotne proteze. Da bo namestitev zobnega vsadka uspešna, potrebuje tkivo dlesni okoli zobnega vsadka več nege kot tkivo dlesni okoli naravnega zoba. Klinično je dokazano, da je električna zobna ščetka Sonicare učinkovitejša in varnejša  pri odstranjevanju zobnih oblog in izboljšanju zdravja dlesni okoli implantatov kot navadna zobna ščetka.

Ortodontski aparati
Specialisti ortodonti lahko oblikujejo pravilnejši ugriz, boljšo prilagoditev čeljusti in njeno funkcionalnost. Popravilo slabega ugriza izboljša sposobnost žvečenja in prebavo. Izravnava krivih zob omogoča, da jih bolje očistimo in s tem zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni dlesni. Ne nazadnje z izboljšanim videzom zob, nasmeha in obraza ortodontsko zdravljenje pripomore k večji samozavesti. Aparat, žičke, zvezdice in vezivo, iz katerega je sestavljen ortodontski aparat, so lahko težavni, kadar ščetkamo in nitkamo, saj otežujejo čiščenje. Klinično je dokazano, da je električna zobna ščetka Sonicare učinkovitejša od navadne zobne ščetke glede izboljšanja zdravja dlesni pri pacientih z ortodontskim aparatom.

Suha usta 
Slina ohranja usta vlažna in pomaga pri žvečenju, požiranju, prebavi in govoru. Sindrom suhih ust, znan tudi kot kserostomia, je pomankanje sline. Sindrom suhih ust povzroča veliko dejavnikov, na primer čustveni stres, zdravstevne težave (sladkorna bolezen, več zdravil, radiacijska terapija). Sindrom suhih ust veliko hitreje kot običajno poveča tveganje za razvoj slabega zadaha, zobne gnilobe in bolezni dlesni. Klinicno je dokazano, da električna zobna ščeka Sonicare pomaga izboljšati in povečati tok sline med ščetkanjem in po njem.

Neprijeten zadah
Neprijetno se je pogovarjati se z nekom, ki ima neprijeten zadah. Še bolj neprijetno pa je, če sami trpimo zaradi tega. Raziskave so pokazale, da je glavni vzrok neprijetnega zadaha, znan tudi kot halitoza, bakterija v ustih. Sindrom suhih ust lahko povzroči povečanje števila bakterij, ker ni dovolj sline, ki bi »spirala« bakterije in ostanke hrane. Naložena hrana povzroča neprijeten zadah. Električna zobna ščetka Sonicare je koristen pripomoček pri boju proti neprijetnemu zadahu. Visoka frekvenca premikanja ščetin učinkovito odstanjuje bakterije in temeljito očisti tudi jezik, ki je ključno področje za rast bakterij. Prav tako je dokazano, da električna zobna ščetka Sonicare poveča pretok sline pri pacientih, ki trpijo za sindromom suhih ust.

Občutljivi zobje
Približno eden od štirih odraslih ima enega ali več občutljivih zob. Občutljivost zob se izrazi kot kratka ostra bolečina, ki jo lahko sprožijo hladna ali vroča pijača oziroma sladka, kisla ali ostra hrana, enolično krtačenje in nitkanje. Veliko tveganje za občutljivost zob je tudi agresivno ščetkanje, ki postrga (olupi) tkivo dlesni in s površine korenine zoba odstrani podtkivo. Ta površina se imenuje cement in je zelo tanka. Ni potreben velik pritisk s ščetko, da se obrabi, tako da se izpostavi notranja sestavina dentina. Ko hrana ali pijača prideta v stik z dentinom, povzročita bolečino. Klinično je dokazano, da je električna zobna ščetka Sonicare idealna za ljudi z občutljivimi zobmi. Z izjemno nežnimi ščetinami in nežnim čiščenjem učinkovito odstrani bakterije, tudi če so vaši zobje občutljivi.